Over lenzen en pedalen

pedalenbak-imagicial
Mijn eigen pedalenbakje welke ik live gebruik voor mijn elektrische gitaar. Het rechter echootje is onlangs ontploft ūüôĀ

Ambitie

Iedereen die de ambitie heeft om fotograaf te worden , zal om te beginnen een professioneel toestel kopen met een goede lens. Dat klinkt logisch want dan kun je aan de slag. Echter,  al snel blijkt dat de wereld groter is dan jouw lens kan zien . Als het onderwerp een hongerige tijger is ga je dat niet vastleggen met een lens die geschikt is voor een even hongerige rups. Dat inzicht maakt je carriere sowieso langer.

Keuzes,keuzes

Dat betekent dat je gaat zoeken op de site van een bedrijf dat ongetwijfeld Lenzen.nl heet om te zoeken naar iets dat geschikt is voor het sterke licht waar die tijger leeft , en ook precies het best presteert op die afstand waar een gazelle afgeslacht wordt. De werkelijkheid is dus taaier dan de inspiratie waarmee je het fotografen-zzp’rschap aanvaardde.

Er ontvouwt zich een wereld van mogelijkheden en daaraan aangepaste produkten. In het geval van die lenzen is dat veel minder duur dan die enorme ivestering van die profi-camera en de bijbehorende software. Elke paar maanden kun je net een nieuwe lens kopen die je mogelijkheden vergroot ….. en je spaargeld verkleint.

Analoog

Hoe parallel loopt dan de drang om gitarist te worden.

Je koopt een goede gitaar en een stevige versterker om vervolgens in een band te gaan spelen met een “strakke” drummer. Elke band heeft zijn eigen sound nodig. Want je wilt , kan en mag niet exact klinken als de rest in dat segment waar jouw smaak ligt.

Die topversterker is een mega-investering in geld- en rugklachten. Hij levert je ¬†een hard ,vol en warm basisgeluid. Maar dat is als een ¬†geprepareerd stuk linnen op een spanraam. Zonder inkleuren en “Shaping your sound” is een elektrische massieve gitaar net zo harig als de venusheuvel van Christina Aguilera.

Tijd om pedalen te kopen!

Even voor niet-gitaristen; dat zijn kleine apparaatjes die je met je voet aan kan zetten, om vervolgens je geluid te laten scheuren, galmen , vibreren , echo-en etc.

En daar komt de analogie met de lenzen. Pedalen zijn geen grote investering. Je kunt elke paar maanden wel een nieuwe kopen. . Het vergroot je palet aan keuzes en het verkleint je bankrekening.

Imagicial is guitars en synths

In synthesizer en gitaarland is “analoog” een groot ding. Analoog in de zin van¬†¬†niet digitaal.¬†Digitaal kan analoog goed nadoen maar het is net als met klonen. Je loopt nooit het risico dat het ene apparaat anders klinkt dan de andere. Het is niet fake¬†, maar wel imiteren.

Dientengevolge is er in de wereld van de synthesizer een stroming ontstaan van een basisbehuizing met stroom en een afgesproken¬†formaat ruimte voor… losse apparaatjes die stuk voor stuk niet zo veel kosten , je mogelijkheden vergroten en………….

Dusssss!!

Dit klinkt als een groep mensen (opmerkelijk vaak mannen) die het alleen te doen is om dingetjes met een stekkertje te kopen.

Maar ik geef je dan het volgende mee:

Als live gitarist en studio-inspeler heb ik gemerkt , dat als je een snel loopje moet of wil spelen het beter gaat als je een gitaar daar precies goed op reageert. De terugkoppeling tussen je oren en je handelingen is zo snel dat je onderbewust diezelfde handelingen bijstuurt. Hetzelfde geldt als je langzaam speelt. Bij een zeer laag tempo is timing echt lastig omdat het je je concentratievermogen op de proef stelt. Ook dan helpt een inspirerende sound je uit de brand. Een inspirerende omgeving stuurt niet alleen je humeur maar ook je praktische zijn en doen.

ehm….. Ik zag laatst een echo pedaal dat nog overtuigender die mooie bandecho’s van vroeger nadoet… langs analoge weg nog wel! Als ik nou wat ouwe shit verkoop……

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is gepost in Gitaar. Bookmark de link.